Aktuellt

Copyright © Fårö Hembygdsförening 


Aktuellt

Grattis till vinnarna i besöksplatserna.


Ella Broander Florin var den som tog hem vinsten i stora besökspaketet. Göran Linderberg tog hem priset i lila besökspaketet.

Vi vill också tacka alla som deltagit i våran kulturvandring.

Besöksplatserna blev räddningen

under coronakrisen


Fårö museum fick, som många andra verksamheter, dra ner på verksamheten under främst våren. Istället för att öppna i maj dröjde det till första veckan i juni innan vi kunde slå upp portarna. Det var med blandade känslor hos en del och den stora frivilliggruppen minskade drastiskt då de flesta av dem tillhör riskgruppen över 70 år. Det blev ett slit för föreningens ordförande Yngve Ohlsson och hans hustru Britt att få ihop schemat. Några nya kom till men utan makarna Ohlssons engagemang hade det inte gått. De har i princip varit där nästan varje dag under sommaren. Nytt för i år var att vi, förutom en engelsk och tysk översättning av vepornas text, hade fått även en fransk.

Ibland gick det bara inte att få ihop schemat så tre dagar var det tvunget att hålla stängt. Besökarna minskade naturligtvis och under året mer än halverades antalet besökare, men att drygt 2 000 betalande hittat dit får ändå betraktas som godkänt.


Under främst våren har det diskuterats om en utbyggnad av Fårö museum och en ritning på ett tillbygge på baksidan togs fram. Där ska det också vara möjligt att ha ett förråd under tillbyggnaden. Det problematiska är finansieringen och hur det ska lösas ekonomiskt med FUAB som äger huset. FUAB har också planer på ett äldreboende på tomten. Vi får se om det går att lösa, men för Fårö museum hade det varit bra att få lite extra utrymme plus toalett och rinnande vatten.

Något som gick väldigt bra var besöksplatserna. De 12 eller 24 sevärda platser man kunde besöka, en del ganska svåra att hitta, sålde väldigt bra. Det var ett perfekt sätt att leta sig runt i kulturlandskapet utan att behöva utsätta sig för coronasmitta. Många sommarfåröbor och även ett antal bofasta tyckte det var jättekul att se platser de annars aldrig hade sett eller ens besökt tidigare. Det lagom varma vädret i somras bidrog också till att folk ville promenera runt i skogarna.


Hur det ser ut nästa sommar vet vi i skrivande stund inte. Men alla hoppas att coronan ska ha gett med sig för gott till dess.

 

Ronnie G Lundin

Besöksplatser i landskapet


I Fårö Museum kan du "köpa biljett" till olika besöksplatser i Fårölandskapet. "Biljetten" består av en karta med platserna markerade, en koordinatbeskrivning samt ett tävlingsformulär. Det finns två olika rundor, en lite lättare som man kan ta bilen till och en svårare som man får gå eller cykla till. På varje besöksplats finns det information om platsen och ett lösenord som man ska fylla i på tävlingsformuläret. Om man sedan lämnar in det, för den runda man gjort, fullständigt ifyllda formuläret så man kan vinna priser som lottas bland de korrekta svaren. Vi lottar ut två lammskinn, ett i den lättare och ett i den svårare rundan. Fråga efter paketet i receptionen på Fårö Museum. Nedan en av platserna, det mytomspunna Skallehau.

Fårö - En tidsresa

Foto Markus Moström


I utställningen "Fårö - En tidsresa" finns bland annat rekonstruktioner på de kläder som den Vikingatida Vinorkvinnan bar. Klara Blochmann på Fårö stod modell när några av kläderna skulle fotograferas för utställningen. Madeleine Björnegren stod för hantverket. Markus Moström fotograferade. Vill du veta mer om Vinorkvinnan och se klädedräkten i sin helhet så ska du besöka oss i sommar.

Stöd oss!

Att bygga upp och långsiktigt driva ett Fårö Museum kräver en stor insats av många, både vad gäller byggnationer och drift, och alla frivilliga insatser mottages tacksamt.