3. Lots- och vaktstugan vid Lauter

Under 200 år var Lauterhorn, udden norr om Lauterviken, Fårös viktigaste industriområde. På 1660-talet byggdes här Fårös första stora kalkugn där öns värdefulla kalksten brändes till kalk för export i stor skala. Kalkbränning skedde sedan på denna plats i 200 år och ett litet bruk växte upp vid Lauter med kalkpatronsgårdar och mindre byggnader för kalkugnskarlar och andra arbetare. Kalkskutorna förde från den utmärkta hamnen ut tunnorna med färdig kalk till olika Östersjöhamnar i Danmark och Tyskland.

Då kalkutförsel var belagt med tull kom tullare att verka här liksom lotsar som assisterade de besökande fartygen. För deras verksamhet byggdes här en liten enkel vaktstuga av sten med ett enda rum, en öppen spis och ett förhållandevis stort fönster från vilket man hade uppsikt över kalkugn och hamn.

När verksamheten lades ner fick den lilla stugan stå kvar och blev till slut en ruin. Fårö Hembygdsförening har ett nyttjanderättsavtal på huset, har renoverat det och försett det med en enkel inredning med bord och några bänkar. Stugan står ständigt öppen för besökande som inte bara kan bese den utan också, när så önskas eller behövs, slå sig ner här, elda en brasa i den öppna spisen och förtära sin medhavda matsäck.

En diger gästbok brukar fyllas mest varje år bl.a. av gäster som sökt skydd här för regn, storm och kyla.