Evenemang

Evenemang

Hembygdsföreningen erbjuder en mängd olika aktiviteter och evenemang framförallt under sommaren.

Öppettider Fårö Museum

3 maj tom 30 maj torsdag till söndag kl 12-16

31 maj tom 2 september alla dagar kl 11-17

Midsommarafton och midsommardagen stängt.

3 september tom 16 september torsdag till söndag kl 12-16

Fårönatta 15 september kl 12-21

Öppettider Sjöräddningsmuseet

23 juni tom 26 augusti lördag och söndag kl 13-16

Sommarens aktiviteter och evenemang

Tisdag 3 juli kl. 19.00. Bondans utmed Långhammarsvägen

Möt två aktuella författare

Agneta Arnesson Westerdahl: De elva värsta åren i Sveriges historia

Agneta presenterar sin 9:e roman i släktserien ”Skuggornas tid” samt debutromanen Sagas krönika, som delvis handlar om Fårö i vikingatid.

Ronnie G Lundin: Gården vid Fårös strand

Ronnie presenterar sin senaste roman och berättar om hur den kom till.

Tisdag 10 juli kl. 17.00. Bergmancenter/biblioteket

Release av pocketutgåva: Hjärtat är bara en muskel av Kristofer Ahlström

Den kritikerrosade författaren och journalisten Kristofer Ahlström samtalar med Visbybokhandlaren Roland Salemark om sina tre böcker, främst om Hjärtat är bara en muskel.

Måndag 16 juli kl. 19.00. Bygdegården

Fårösorken som blev Ingmar Bergmans fotograf

Arne Carlsson berättar minnen och visar klipp ur Bergmanfilmer.

Arr. FårÖ Publiceringsfond/ Studieförbundet Vuxenskolan.

Entré: 50 kronor.

Måndag 23 juli kl 19.00. Bygdegården

Fåröiska filmsekvenser – Fåröfilmer före Bergman

Fårö hembygdsförening och Jan Sundström har under flera år samlat på olika filmsekvenser med anknytning till Fårö. Det har blivit sammanlagt 10-12 timmar film och den äldsta sekvensen är från år 1909.

Flera av filmerna har tidigare visats i sin fulla längd under filmkvällar i Bygdegården men nu har Jan Sundström gjort ett urval och klippt ut korta bitar ur flera av originalfilmerna. Det har blivit ett filmcollage på 50 minuter.

Många kända och okända filmare har bidragit med film. Filmerna kan i original vara långa och tanken med ett filmcollage är att visa smakprov på det som finns samlat. Det sker i sommar den 23 juli i Bygdegården.

Vi får se en kort sekvens ur långfilmen ”Blånande hav” som spelades in på Gotland och Fårö sommaren 1954 med Evert Taube och den tidens filmstjärnor Kristina Adolphson och Catrine Westerlund i huvudrollerna. Det är en romantisk komedi på 85 minuter i det kalla krigets skugga. Vidare får vi se sekvenser ur Gunnar Olssons dokumentära inspelningar från livet på Gotska sandön i början av 1950-talet. Vi får också se Mats Ahlbys inspelningar och unika bearbetning av en film om den legendariske fåröbon ”Kalle på Skär” som avled 1972 och blev 105 år gammal. Vidare visas fler korta klipp ur Sunniva Kellquists inspelningar där Lennart Hellsing framför dikter och sjunger sina kända visor. Och vem minns idag fartyget Perciwalds strandning vid Norra gattet i november 1957. Gunnar Olsson filmade bärgningen.

Arr: Fårö Hembygdsförening/ Studieförbundet Vuxenskolan.

Entre: 60 kronor inkl kaffe med bröd.

Söndag 29 juli kl 13.00. Nantens hus vid Butleks

Sommarfest

Fårö Hembygdsförenings traditionsenliga sommmarfest. I år bjuder vi på ett bygdespel om mjölnaren Nanten och hans liv vid Nantens kvarn. Lotteriförsäljning med fina Fårö-vinster. Försäljning av kaffe med bröd samt korv.

Arr: Fårö Hembygdsförening/ Studieförbundet Vuxenskolan

Tisdag 31 juli kl. 16.00. Fårö kyrka

Kyrkogårdsvandring

Lasse Kallander och Gunilla Brogren vandrar runt på kyrkogården och berättar om personer från olika tider. Samling inne i kyrkan.

Torsdag 2 augusti kl. 19.00. Bergmancenter/biografteatern

Fårekartur fran förr ei teiden

Fårö-ättlingen Lasse Kallander visar och berättar om Fårökartor från olika århundraden. Skattläggning, laga skiften och annat av intresse. Äldsta kartan är från 1690-talet.

Entré: 50 kronor.

Vad som hänt tidigare kan du läsa i den medlemsskrift som varje år utkommer till jul.

För att få den måste man vara medlem vilket man blir genom att betala årsavgiften på bankgiro 5005-8510. Uppge namn och Din fasta adress samt e-postadress om du har sådan.

Årsavgiften är 150 SEK och löper per kalenderår.

Välkommen!